Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2022 yılında kurulan İklim Değişikliği ve Politikaları Anabilim Dalı 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle öğrenci alımına başlamıştır.
Eğitim Amaçları
Programın amacı;
- Lisans düzeyinde edindiği bilgileri iklim değişikliği ve politikaları alanında edineceği bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilen ve yeni bilgiler oluşturabilen,
- İklim değişikliği ile ilgili küresel politikaların yerel ölçekte uygulanabilmesine yönelik kuramsal ve uygulamalı çözümler üretebilen,
- İklim değişikliği ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilen,
- İklim değişikliği ve politikaları hakkında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilen,
- Dünyanın, Türkiye’nin ve içinde bulunduğu bölgenin sorunlarını bilen, araştırıcı ve sorgulayıcı özelliklere sahip,
- Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilen, ekip çalışması yapabilen ve disiplinlerarası çalışmalara katılabilen,
- Uluslararası ve ulusal ölçekte etik, toplumsal, mesleki ve kişisel sorumluluğa ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip yüksek lisans düzeyinde mezunlar yetiştirmektir.
Hedefler
Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum politikalarının geliştirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar artarak devam etmektedir. İklim değişikliği etki alanı itibariyle başta tarım, çevre ve ekonomi olmak üzere çok çeşitli bilim dallarını ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle, iklim değişikliğine ilişkin konulardaki araştırma ve uygulama çalışmalarının disiplinlerarası yaklaşım ile birçok farklı bilim dalının işbirliği içinde yürütülmesi gerekmektedir. Hava, su ve toprak gibi doğal kaynakların tükenmesi, yenilebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacın karşılanması, küresel ısınma nedeniyle özellikle bölgemizde önemli bir geçim kaynağı olan turizm sektörünün etkilenmesi ve iklim değişikliği ile mücadele gibi konular Çevre Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı ve benzeri çeşitli bilim dallarından uzmanların işbirliği içinde çözüm bulunması gereken konulardır. Bu doğrultuda, iklim değişikliği ve politikaları ile ilgili konularda bilimsel eğitim alarak uzmanlaşmak isteyen kişilerin lisansüstü eğitimlerinin disiplinlerarası bir yaklaşım ile planlanması ve yürütülmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda, İklim Değişikliği ve Politikaları Yüksek Lisans Programı’nın başlıca hedefi, farklı bilim dallarından bilim insanlarının iklim değişikliği ile ilgili konulardaki bilimsel bilgi birikimlerini disiplinlerarası bir yaklaşım ve lisansüstü seviyede bir eğitimle öğrencilere aktarması yoluyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu iklim değişikliği uzmanlarının yetişmesine katkı sağlamaktır. Böylece, iklim değişikliği ile mücadeleyi bilimsel açıdan disiplinlerarası yaklaşım ile inceleyebilecek ve yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde iklim değişikliği ile ilgili politika üretimine katkı sağlayabilecek uzmanların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Program Çıktıları
Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir;
- İklim Değişiklikleri ve Politikaları alanında temel esasları alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, alanının uygulamalarına etkileri açısından öğrenir ve uzmanlık düzeyinde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri istatistik metotları kullanarak analiz eder ve elde edilen sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
- Lisans düzeyinde edindiği bilgileri iklim değişikliği ve politikaları alanında edineceği bilgilerle bütünleştirerek disiplinlerarası yaklaşımla yorumlar, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanarak yeni bilgiler üretir.
- İklim Değişiklikleri ve Politikaları alanında karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunları uzmanlık düzeyinde edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak ve araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
- İklim Değişiklikleri ve Politikaları alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve beceriler ile uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız veya disiplinlerarası ekip çalışmasının lideri veya bir üyesi olarak yürütür ve sorumluluk alır.
- İklim Değişiklikleri ve Politikaları alanındaki ulusal ve uluslararası platformlardaki güncel gelişmeleri takip eder ve kendi çalışmalarını topluma hizmet amacı gözeterek ulusal ve uluslararası platformlarda gerektiğinde bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde kullanarak yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak sistematik bir şekilde paylaşır.
- İklim değişikliği ve Politikaları hakkında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve beceriler ile strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
- İklim değişikliği ve Politikaları alanında yürüttüğü çalışmalarda verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek bu değerlerin öğretilmesine katkı sağlar, sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceler ve geliştirir.
Son güncelleme : 27.10.2023 22:57:38